Ramazan’da Çiğköfte’ye ilgi arttı
Ramazan ayının Van’a gelmesiyle birlikte Çiğköfte’ye ilgi arttı.
Bereket ve bereket ayı Ramazan’ın gelmesi de Çiğköfte’ye olan ilgiyi artırdı. Hemen her cadde ve sokakta rastlayabileceğiniz Çiğköfte için zaman zaman uzun kuyruklar oluştu. Tüm yurtta olduğu gibi Van’da da ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan çiğköfte için Cumhuriyet ve Maraş caddeleri başta olmak üzere yüzlerce Çiğköfte dükkânı açıldı.
Yaklaşık 10 yıldır çiğ köfte satarak geçimini sağladığını belirten Urfam Çiğköfte işletmecisi Veysel Erbin, Vanlıların artık çiğ köfteyi bir kültür haline getirdiğini belirterek, “Büyük bir çiğ köfte kültürü günümüze geldi. Van’da ortaya çıktı.Bu nedenle her evin vazgeçilmezi haline geldi.Yani çarşıya gittiğinizde her sokağın başında mutlaka bir yer vardır.”Çiğköfte’ye rastlayabilirsiniz. Talep yüksek. Bu sevindirici bir şey çünkü bir kültür oluştu. Umarım bu kültür her zaman devam eder. Bu Ramazan ayının bir yansımasıdır” dedi.
“Chicköfte’nin numarası çok fazla”
Yaptığı açıklamada çiğ köfte alan vatandaşlara da tavsiyelerde bulunan Erbin, “Çğköfte kapalı bir kutu ve birçok püf noktası var. Bu nedenle vatandaşlara güvendikleri yerlerden çiğ köfte almalarını tavsiye ediyorum. kaliteli malzemeye dikkat edin.Ürettiğimiz çiğ köfteleri bir yaşındaki çocuğa bile yedirebilirsiniz.Benim bir buçuk yaşında kızım var.hatta yediriyorum.”
“Günde 300 kilo satıyorum”
Çiğköftede değerli olanın karışımla birlikte yoğrulması olduğuna işaret eden Erbin, “Tatlının ham maddesi un olduğu gibi, Çiğköftenin de ham maddesi bulgurdur. Ama değerli olan karışımı ve asıl yoğrulmasıdır. 20’den fazla ürün içerir.İsot,yedi çeşit baharat,ceviz,zeytinyağı,salça,kekik vs.İçeriği oldukça zengindir.Ayrıca doğru harmanlandığında çiğ köfte köftede çok güzel bir tat bırakır. normal aylarda 30-40 kilo satılırken ramazanda 200-300 kilo satılıyor biz 180 tl porsiyonunu 30 tl satıyoruz daha uygun fiyata da çekebiliyoruz ama alırsak Daha uygun fiyata, kaliteden taviz vereceğiz.Kaliteden taviz vermek istemedik.Ramazan ayı nedeniyle ceviz ve zeytinyağı oranını bile hazmı kolaylaştıracak şekilde yaptık.” . Çiğ köfteyi aç karnına da yerseniz bir şey olmaz” dedi.
Çiğ köfteleri sabah namazına doğru yoğurmaya başladıklarını sözlerine ekleyen Erbin, “Sabah 04.00’te yoğurmaya başlıyoruz, öğlene doğru bitiyor. 14.00 gibi satışa sunuyoruz. Normalde 3-4 kişi çalışıyor. Bu Ramazan ayı nedeniyle sayı 10 kişiye çıkıyor.Olağanüstü bir istihdam sağlıyor.Ayrıca İranlılar da.Müşterilerimiz her geçen gün artıyor. İran’da bilinen bir çiğ köfte kültürü yoktur. İranlılar çiğ köfte nedir bilmezler. Bazen burada tadıyorlar ama yavaş yavaş alışıyorlar. Bu bizim için sevindirici bir durum” dedi.
Vatandaşlar ise ramazan ayının vazgeçilmezlerinden olan çiğköfteyi çok sevdiklerini ve her akşam sofralarında bulundurduklarını ifade ettiler. – KAMYONET